tisk poslat email

Uchování medu - nově

Ve včelařských překladech jsem se dočetl o zmrazení medu, jako o možnosti dlouhodobého uchování tekutého medu. V současné době se používá pastování (či šlehání) medu, což je spíše mechanický proces. Ne každý včelař tento proces zvládá a používá bezpečné materiály v nichž med pastuje. (Med velmi ciltlivě reaguje s kovy) Oproti tomu zmrazení medu procesu krystalizace z cela nezabraňuje, pouze v násobcích času tento proces prodlouží. V tomto případě je zachována kontinuita dlouhodobého zrání medu.

Metodu zmrazení medu jsem vyzkoušel a byl příjemně překvapen výsledkem. Med zůstává dlouho v tekutém stavu a i po ztuhnutí (krystalizaci) je po rozmrazení velice vláčný. Má příjemnější konzistenci i vůni než pastovaný med. Způsob uchování medu zmrazením, jsem z ohledem na cenné látky obsažené v medu konzultoval zřadou odborníků, biologů i lékařů. Především jsem se zajímal o enzymy jako látky v medu velmi ceněné. (Nahřátím se v krátke době ničí).  Doposud mi nejsou známé negativní účinky uchování medu při nízké teplotě. Mohu Vám doporučit med přinesený od včelaře zmrazit a vytáhnout z mrazničky den před použitím.

Pozn.:obsah vody v mém květovém medu bývá přibližně 18,5% a smíšené medy mají obsah vody menší, přičemž  ČSN dovolovala obsah vody do 21%.  18% vody u květového medu je optimální pro jeho tuhnutí (krystalizaci).