tisk poslat email

Včelí produkty

Pár maličkostí navíc oproti publikaci MUDr. Hajduškové:

Co obsahuje med oproti cukru.

Cukr obsahuje z 98% sacharózu, do 0,5% vodu a 1,5 - 2% balastních látek.

Med obsahuje:

vyšší cukry , sacharózu, glukózu, fruktózu, vodu a ve velmi malé míře, ale o to pro nás důležitější látky jako - enzymy, vitamíny, minerálie, organické kyseliny, aminokyseliny, hormonální látky, barviva, vonné látky!!!

Nově se zjistilo, že:Včelí med je vydatným zdrojem probiotik. S kvalitním medem konzumujeme i včelí bakterie mléčného kvašení, což představuje širší přísun probiotik, než jaký lze zajistit konzumací jogurtů a dalších kysaných mléčných výrobků. Předpokládá se, že s jejich pomocí se podaří léčit i infekce bakterií rezistentní k antibioptikům. (Včelařství 6/12)

Med - já si ráno na lačno ½ h před jídlem  rozpustím lžičku medu ve vlažné vodě a tu vypiji. (upravuji si tím krevní tlak). Také na vysokohorskou  túru si dávám do batohu malou skleničku medu.

Naše známá u nás ochutnala jogurt s čerstvým květovým medem a skončila až byl jogurt snězen celý.

Co se týče řepného či třtinového cukru, je ho všude kolem nás v mnoha výrobcích nadbytek,  takže vůbec nic necukruji. Už i Američané na to přišli, že lidem hodně škodí a proto chtějí na cukr uvalit cukrovou daň.

Doporučení

Přesto, že je med nenahraditelný, doporučená denní dávka je 2 – 3 g na 1 kg hmotnosti, rozdělená do 3 denních dávek. (zdroj Včelařské překlady 2012/2 str.3)

Pyl získávám pouze fermentovaný včelou – tzv. perga. Přestože se doporučuje  vyrábět si pylové konzervy, já těmto samovýrobám nevěřím. Na mé dotazy ohledně kvality jsem dostal od renomovaného včelařského odborníka jednoznačnou odpověď, že pyl dokáže dobře zpracovat  pouze včela. Včela při zpracování pylu - pěchování do buněk - přidává výměšek svých hltanových žláz (tato látka je dle mého názoru nenahraditelná) a vlivem teploty, vlhka a úlového klimatu dojde k fermentaci - kvašení a prasknutí pylového zrna.  Tento pyl je pro člověka plnohodnotně stravitelný. V tomto jediném bodě si dovolím s publikací  MUDr. Hajduškové malinko nesouhlasit. Na Ukrajině či v Bělorusku včelaři plástvový pyl drtí a následně  čistí. Já těch několik pylových buněk jako denní dávku vypichuji vypichovátkem. Sušený pyl je pro lidi nestravitelný. Konzumovat pyl se nedoporučuje u nádorových onemocnění, neboť obsahuje bílkoviny.

MK - Mateří kašička  

Je nevhodná pro těhotné ženy, u některých typů nádorů a pro děti.

Jedná se o velmi výživnou, silně hormonální  látku, proto se konzumuje ve velmi malém množství. (0,5g denně po omezenou dobu např.14 dnů, 2 x ročně). Konzultujte s Vaším lékařem.  Nejlépe se tato látka vstřebá aplikací pod jazyk. Dočetl jsem se o zajímavém způsobu, který se začal používat v Korei. Celý matečník se ihned po odebrání z úlu hluboce zmrazí i s larvou a dále uchovává zmražený v temnu. Z důvodů uchování MK  v přírodním obalu jsem se vrátil k vlastní výrobě voskových matečníkových misek. Z těchto misek si MK vyberete, kdy potřebujete, můžete si ji naaplikovat i do pleťových krémů apod. Tento způsob považuji  za lepší než MK míchat do medu. MK rychle stárne a nejsou mi známy informace o kvalitě a době, po kterou MK neztrácí své výživné hodnoty. Ve velkém se doporučuje MK odebírat  pod argonem a pod vrstvou argonu i uchovávat. V tomto případě ji lze uchovat při +5st.C po dobu 1 roku. V malém se MK odebírá do injekční stříkačky, špička se zataví voskem a obalená v alobalu se skladuje v mrazničce.

Vstřebání pod jazyk je nejúčinnější  požití této velmi na živiny bohaté látky.  Pokud možno ihned ji konzumujte. MK se u nás produkuje od května do července.

 Propolis  - nejednoznačná směs přírodních silic, má desinfekční a hojivé účinky – při koupi dbát na kvalitu prostředí,  způsob a termín těžby propolisu (nekupoval  bych neznámý produkt). Mezi obrázky naleznete jednoduchý odpařovač propolisu mé vlastní úpravy s odpařovače zn.REID, který pomáhá při teplotě 65 - 80 st.C léčit (zdroj včel. překlady 2006/1):

-        Ucpané nosy se uvolní

-        Bronchitida je vyléčena v kratším čase

-        Imunitní systém posiluje

-        Uvolňují se deprese

-        Volně se dýchá

-        Vzduch v prostoru je dezinfikován

-        Vyšší účinnost vitamínu C a kalcia

-        Redukuje se vznik svalových křečí apod.

 Včelí vzduch - v období květen - září pomocí jednoduchého zařízení vdechuji včelí vzduch prosycený vůní nektaru, sylicemi, propolisem apod. Má to velice ozdravný účinek na průdušky a naši psychiku. Vůně a šum pracujících včelek je prostě něco fantastického.  Říkám tomu „jít na čichačku“. V Rakousku je to standardní apiterapie, za kterou se včelaři platí.

 Včelí jed – naštěstí nejsem alergik a mohu využít plně jedového váčku. Jinak se aplikuje žihadlo přes jemnou tkaninu či síťovinu do postižených míst, kdy nedochází k zapíchnutí háčku žihadla a žihadlo se snadněji vytáhne. Včelí jed aktivuje postižené místo a naše tělo toto místo dále samo léčí. POZOR NA ALERGII!!  Aplikaci konzultujte se svým lékařem.

 Včelami ozářená voda – nelze exaktně prokázat, ale nejsem proti, i když ji neužívám.

 Trubčí larvy - velmi výživné. Jí se čerstvé, či se dají opatrně pražit a je to pochoutka  plná proteinu. Larva je intenzivně krmena MK a kdo ji ochutnal čerstvou tak ví, že chutná i obdobně jako MK.  Obdobné a spíše více výživné mohou být jako druhotný včelí produkt použité larvy včelího škůdce - zavíječe voskového*2).

 Vážení,
Kupujte si kvalitní české produkty přímo od včelaře. Nakoukněte mu takzvaně do kuchyně a nestyďte se Vašeho včelaře, včelařky, zeptat na způsob jeho včelaření.  Nakupte si med v sezóně, je levnější a doma se pokud je správně uskladněn nezkazí.  Vždy platilo, že kilo medu = kilo másla = dobrá cena za kvalitní med.

Tip:
Pokud se nebojíte žihadla, můžete si zkonstruovat jednoduchý skleněný úlek, který umístíte např. i do své kanceláře z prostupem ven a kromě dobrého pocitu si s minimálními  náklady  vyprodukujete vlastní med. Stačí šikmé stěny úlku, pouze horní loučka pro uchycení rámku, kuřák, kukla, rozpěráček či nůž a o zbytek se Vám postarají včely. Vytěžený med vymačkáte, přecedíte a jíte. Pokud si úlek zhotovíte ze skla, je to i fantastická celoroční podívaná, protože včelky i v zimně nespí.

Zajímavé informace o včelách a apiterapii:

Mudr. Jana Hajdušková  –  Včelí produkty očima lékaře
Pěkný film na youtube nejen pro včelaře (měl jsem to štěstí ho zhlédnout ve Slovenštině)

Díl 1 http://www.youtube.com/watch?list=PLA6809A235D25D762&feature=player_embedded&v=K067_JWDMjM
Díl 2 http://www.youtube.com/watch?v=yHQTt17MAmI&feature=relmfu
Díl 3 http://www.youtube.com/watch?v=ygS8m20ROQ4&feature=relmfu

Další pěkné video na youtube http://www.youtube.com/watch?v=gKTvp1lupHY&feature=related

Stručné video v češtině: http://www.youtube.com/watch?v=3O4G0g_QFws&NR=1&feature=endscreen