tisk poslat email

Včelí produkty jako přírodní léky

Než se dostanu k informacím o jednotlivých včelích produktech jako lécích, dovolte mi malé zamyšlení nad zdrojem těchto včelích produktů, včelami, včelím dílem, či včelím příbytkem – úlem a vnějším  prostředím. V úvodu jsem se zmínil, že námi kontaminované  prostředí nemá zásadní vliv na kvalitu medu. Toto stále platí. Pokud, ale používáme včelí produkty  jako  přírodní léky tak samozřejmě prostředí, ve kterém včela sbírá či přetváří přinesené látky má zásadní vliv na kvalitu výsledku. Toto je zvláště důležité u propolisu, který může být kontaminován prostředím ať vnějším či vnitřním.

Jako včelař jsem si proto vytkl dodržování několika zásad:

ve svém včelařském maloprovozu mám vypracovanou metodu bezchemického včelaření, pouze se základním povinným léčení v listopadu, které mi zároveň slouží pro potvrzení správnosti mého celoročního postupu.  Nepoužívám ani tzv. přírodní látky jako thymol, kys. mravenčí, neboť mám za to, že i tyto látky se vyrábějí průmyslově.  Navíc si nedovedu představit jít si nasát do nosu vůni z úlu, nasycenou výpary těchto látek. Je prokázané, že toto jedno léčení nezanechává zbytky léčiva. Přesto včelařím tak, abych z rámků přítomných v době tohoto povinného léčení  nezískával v dalším roce pyl či med. Med vytáčím pouze ze světlých souší. Včelařím pro svou rodinu a pár přátel a dodávám  jim  pouze 100% kvalitu včelích produktů.

Uvedené  práce se mi vrátí především v kvalitě získaných přírodních produktů!