tisk poslat email

Apiterapie

Předmluva:

zde uveřejňuji své vlastní zkušenosti a odkazy na, dle mého názoru, zajímavé články. Nepasuji se do role léčitele či učitele včelařství, ale pouze do role včelařského nadšence a propagátora včelích produktů. Pokud jsou mi známy negativní dopady na lidské zdraví,­­ raději je uveřejňuji jako první před vlastním článkem. Nechci tím nikoho od čtení článku odradit, ale chci zdůraznit i možná negativa použití daného včelího produktu na naše zdraví.

Např. včelí pyl zpracovaný včelou - perga - posiluje organismus, ale v případě nádorových onemocnění se z důvodů velkého obsahu bílkovin nesmí používat, neboť buňky ničené chemoterapií by znovu vyživoval!!! Toto platí i o MK (včelí mateří kašičce).

Na těchto stránkách je 90% informací použitých z více zdrojů, z mé včelařské praxe, z různých přátelských setkání včelařů. Není proto možné uvádět zdroj těchto informací, neboť v mnoha literaturách se dočtete obdobné informace a uvést pravdivě autora je nereálné. Já sám si informace třídím s ohledem na praktický život včel v přírodě, analyzuji si je a dávám do širších souvislostí.

 Dovolím si čtenářům doporučit brožuru MUDr. Jany Hajduškové – Včelí produkty očima lékaře. Je napsaná velice fundovaně, přitom srozumitelně a jako dlouholetý včelař ji všem vřele doporučuji. Především o medu tam najdete množství zajímavých informací, o kterých se běžně nedočtete. Z těchto důvodů se o medu a dalších včelích produktech široce nerozepisuji, neboť bych pouze tuto čtenářům dostupnou brožuru kopíroval.  Jen mi dovolte pár maličkostí z mého pohledu včelaře a Vás spotřebitelů, zdůraznit.

 Vážení čtenáři,
ve své dlouholeté včelařské praxi se setkávám s omyly či neznalostí ve vztahu k včelím produktům.  

Např. pokud budete med používat pouze  jako přírodní lehce stravitelné sladidlo je poměrně jedno od koho med nakoupíte.  Je prokázáno, že včela i v poměrně znečištěných oblastech si skladuje pouze prvotřídní čistý produkt (škodliviny odfiltruje např. do jedového váčku) *1). Jakmile, ale budete  med používat i jako lék (při kašli, na popáleniny, k posílení  organismu) je dobré  znát jeho složení, z jakých rostlin je nasbírán, zda z květů či medovice,  jakým způsobem včelař včelaří (obměna díla),  zda včelař léčí intenzivně (včel. lit. uvádí léčení v Číně 20x, Bulharsku 14x, a někteří naši chemici 4x) kde se med vytáčí,  v čem se skladuje apod.(čistota a hygiena včelařského  provozu)

 Také tolik diskutované zahřívání medu není až tak škodlivé, jak se traduje. Samozřejmě pokud chci mít produkt včetně důležitých látek citlivých na teplo (např. enzymů), tak med nenahřívám  víc než na + 45 stupňů Celsia. Při zahřívání na vyšší teploty vzniká hydroximetylfulfuróza. Dnes zjišťujeme, že o škodlivých účincích této látky na zdraví člověka víme velmi málo. Já osobně med nepastuji, zastávám názor, že med po vytočení a vyčeření patří do nové čisté sklenice o obsahu  ½ - 0,75l a také, abych si v případě potřeby pouze 1 x rozpustil zkrystalizovaný květový med do doby, než jej spotřebuji. V případě květového medu z větším obsahem glukózy dochází rychle ke krystalizaci, což je jeden z důkazů  pravosti tohoto druhu medu a pokud mi krystalizace  vadí,  lze ho tekutý po medobraní uchovat v mrazničce a po vytažení a rozmrznutí bude stále tekutý. Jinak je doporučeno med skladovat v suchu a temnu při + 10 až + 15 st.C .

Tip: pokud sklenici naplněnou čerstvým medem otočíte, uvidíte stoupat ode dna bublinu tzv. sluníčko. Pokud se bublina netrhá, je to předpoklad kvalitního medu bez zůstatku  zkrmovaného řepného cukru.

 Při prodeji se často setkávám s dotazem, který med je lepší.

 Světlý, neboli nektarový med je lehce stravitelný - vhodný pro starší lidi a děti (ale ne na dudlík, kojenci se dostane za dásně a nečištěné rostoucí zoubky se tím mohou kazit), je vynikající sladidlo a okamžitý doplněk energie při zátěži, také vhodný do koupelí.

Tmavý, dlouhodobě tekutý medovicový med je výborný na chleba, při nachlazení. Obsahuje přírodní desinfekční propolisové látky. Také se používá v léčitelství např. při drobných popáleninách.

Velmi důležité je si uvědomit, že med je ihned připraven se vstřebat a to již v žaludku nebo ve střevech, kdežto cukr se pomalu a dlouze rozkládá v játrech. Zároveň ke své metabolizaci  potřebuje vápník a fosfor,  který si odebírá např. ze skloviny či kostí našeho  těla *1).



Ukázka mého způsobu biologického boje proti roztoči Varroa, teplota 48-50st.C, lépe použít 55-58st.C 2´